,

1 Φεβρουαρίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: «Χωρίς ηλεκτρονικά μισθωτήρια οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ»


«Η διανομή της συνδεδεμένης ενίσχυσης πρέπει να στηρίζει την εγχώρια βοοτροφία»

Την οριστική διαβεβαίωση πως φέτος δεν θα απαιτηθούν ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών έλαβε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στη συνάντηση, που είχαν χθες (31/1) συζήτησαν διεξοδικά το θέμα, που εδώ και καιρό προκαλεί προβληματισμό στους παραγωγούς ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακεδονίας, όπου είναι έντονο το φαινόμενο του πολυτεμαχισμένου και διάσπαρτου κλήρου και της πολύ-ιδιοκτησίας, καθώς ένα αγροτεμάχιο 5-6 στρεμμάτων μπορεί να έχει 7-8 ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς και άρα υπάρχουν εκκρεμότητες. Επιπρόσθετα, με το Κτηματολόγιο, που δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της χώρας τις εκκρεμότητες, σε αρκετές περιπτώσεις, ως προς την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών αλλά και τις πρακτικές συνέπειες αποστασιοποίησης της πανδημίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει ακαλλιέργητο ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Έτσι φέτος, στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022 ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχτεί κανονικά και τα χειρόγραφα μισθωτήρια, όπως και στο παρελθόν.

«Το ζήτημα των ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων έχει τεθεί το προηγούμενο διάστημα στον Υπουργό, στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν προηγηθεί συσκέψεις και ο κ. Λιβανός με διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα ισχύσουν φέτος και τα χειρόγραφα ενοικιαστήρια, μαζί με τα ηλεκτρονικά. Πρόκειται για μία εξέλιξη που “λύνει τα χέρια” και ικανοποιεί το αίτημα και των Σερραίων αγροτών για την υποβολή της φετινής δήλωσης ΟΣΔΕ, αποδεικνύοντας την αδιάλειπτη φιλοαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα και ζητήματα, που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο» δήλωσε σχετικά η κ. Αραμπατζή.

Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη βοοτροφία

Ένα ακόμη θέμα, που συζητήθηκε αναλυτικά  ήταν η διανομή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη βοοτροφία, με την κ. Αραμπατζή να τονίζει ότι η ενίσχυση 40 ευρώ στην θηλάζουσα μοσχίδα ή αγελάδα και 200 έως 250 ευρώ στο μοσχάρι στο σφαγείο, ανάλογα με την ηλικία σφαγής (πρόταση που κατατέθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Νέα ΚΑΠ) θα πλήξει τους Έλληνες βοοτρόφους, που δραστηριοποιούνται με κόπο και κόστος στην εγχώρια, κλασσική εκτροφή πριμοδοτώντας δυσανάλογα τις εκμεταλλεύσεις πάχυνσης.

Όπως εξήγησε «το κόστος εκτροφής ενός μοσχαριού, που θα γεννηθεί στην εγχώρια εκμετάλλευση και θα πρέπει να φθάσει σε ηλικία σφαγής, είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από το κόστος της αγοράς ενός μοσχαριού ηλικίας 5 έως 6 μηνών, όταν μάλιστα αυτή η αγορά, κατ’ ουσία ενισχύεται κατά 50% περίπου, με την προτεινόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση των 200 έως 250 ευρώ».

«Υπήρξα υπέρμαχος της αύξησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων  και των κινήτρων γενικά προς την κτηνοτροφία και χαίρομαι, που αυτό γίνεται πράξη στο σχετικό σχέδιο της χώρας  για τη νέα ΚΑΠ.  Ωστόσο  η στρέβλωση, ας μου επιτραπεί να πω, στη διανομή της συνδεδεμένης δημιουργεί ένα κλίμα κατά της εγχώριας βοοτροφίας, καθώς οι ενισχύσεις ευνοούν την πάχυνση κι όχι την εκτροφή» τόνισε η κ. Αραμπατζή, διατυπώνοντας την πίστη πως τελικά η απόφαση, που θα ληφθεί θα έχει τον σωστό προσανατολισμό, αυτόν της στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας, όπως επανειλημμένα έχει αποδείξει η πολιτική του ΥΠΑΑΤ και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα η κ. Φωτεινή Αραμπατζή έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ