Φωτεινή Αραμπατζή: «Η ασυδοσία και η προκλητική ατιμωρησία εγκλημάτων, που εγκατέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, τελειώνουν εδώ»
Ομιλία στη Βουλή για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα:
«Ισόβια για τα ειδεχθή εγκλήματα, προστασία της ανηλικότητας, θωράκιση του κινήματος me too»
«Κακούργημα από πλημμέλημα ο εμπρησμός»
«Η ασυδοσία και πολύ περισσότερο η προκλητική ατιμωρησία εγκλημάτων, που συγκλονίζουν την κοινωνία και προκαλούν την κοινή γνώμη τελειώνει εδώ, με την Κυβέρνηση της ΝΔ να αποκαθιστά το αίσθημα ανασφάλειας και ατιμωρησίας, που εγκατέστησε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο και συγκεκριμένη πολιτική θώπευση κομματικού ακροατηρίου». Αυτό το μήνυμα έστειλε από το βήμα της Βουλής η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, με την ομιλία της κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το απόγευμα της Τετάρτης, 10 Νοεμβρίου.
Όπως υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή, η ενδελεχής νομοθέτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου απαλείφει προκλητικές ρυθμίσεις, που είχαν ψηφιστεί άρον-άρον από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα πριν κλείσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο με μέγιστη προχειρότητα και έλλειψη σεβασμού προς τον Κοινοβουλευτισμό αλλά και προς το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό, σε μια ευνομούμενη, σύγχρονη δημοκρατία.
Κάνοντας λόγο για το κοινό περί δικαίου αίσθημα τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο αναβαθμίζει σε κακουργήματα μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακά αδικήματα, τα καλούμενα «ειδεχθή εγκλήματα», που είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, τα οποία δυστυχώς απασχολούν συχνά και συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία. Μείζονος σημασίας χαρακτήρισε το γεγονός ότι με το Νομοσχέδιο αυξάνεται η πραγματική έκτιση της ποινής και οι κατηγορούμενοι κακουργημάτων, δεν βγαίνουν σε λίγα χρόνια από τη φυλακή προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. «Μοναδική ποινή πλέον η ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας -συγκλονίζουν όλους οι τόσες γυναικοκτονίες-,της θανατηφόρας ληστείας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού, των βιασμών σε βάρος ανηλίκου, στα αδικήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με την ανθρώπινη ζωή. Γιατί, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτεία πρέπει να λειτουργεί δικαιικώς νομοτελειακά, απαντώντας στο εναγώνιο ερώτημα των θυμάτων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, ότι ΝΑΙ υπάρχει η έννοια της αποκατάστασης, ότι ΝΑΙ υπάρχει η έννοια της οφειλόμενης δικαιοσύνης, που σωφρονίζει, αποτρέπει, αποκαθιστά».
Την αναβάθμιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων σε κακουργήματα από πλημμελήματα εξήρε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο όταν όλος ο πλανήτης συζητά για την κλιματική κρίση, όταν οι επόμενες γενιές κινδυνεύουν να ζήσουν σε ένα περιβάλλον εχθρικό για τον άνθρωπο, εμείς να θεωρούμε τον εμπρησμό πλημμέλημα. Είναι αδιανόητο να κατακαίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, να χάνεται ζωικό κεφάλαιο και στο τέλος, στο γκρίζο της οικολογικής και της ανθρώπινης καταστροφής να έρχεται να προστίθεται το άδικο της ατιμωρησίας που αποθρασύνει και -γιατί όχι;- ενθαρρύνει τους επίδοξους νέους εμπρηστές» ενώ στηλίτευσε τη δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας: «Και πραγματικά απορώ, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, με ποια λογική το είχατε υποβαθμίσει, τον Ιούλιο του 2019, σε πλημμέλημα εσείς, που με κάθε ευκαιρία προβάλλετε και προβάλατε τις περιβαλλοντικές σας ευαισθησίες, εσείς που είχατε στα ψηφοδέλτιά σας και εκπροσώπους των Οικολόγων; Περιβαλλοντική ευαισθησία και πλημμέλημα στον εμπρησμό συμφωνούν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς και όχι!».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κ. Αραμπατζή στο κίνημα me too και ως γυναίκα χαιρέτισε τη νομική θωράκιση που προσφέρει το παρόν νομοσχέδιο, λέγοντας πως «το κίνημα του me too δεν είναι μια ιστορία, που κλείνει όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά μια προσπάθεια συνεχής και συνεπής καθημερινά και σε βάθος χρόνου, ώστε να αποτρέπεται η τέλεση τέτοιων αδικημάτων, να σπάει η σιωπή, να τολμούν να καταγγέλουν όσοι τα υπέστησαν, να θωρακίζονται όσοι, απευκταίο, τα υποστούν» ενώ απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Θυμάμαι τις φωνές σας για την ανθρώπινη ευαισθησία και για την γενετήσια ελευθερία αλλά τώρα, που ερχόμαστε να αυστηροποιήσουμε τις διατάξεις του Νόμου για τα σεξουαλικά εγκλήματα, για την αυτεπάγγελτη δίωξη της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, τώρα δεν σας αρέσει αυτή η αυστηρότητα και ξανά θυμηθήκατε τον δικαιωματισμό των θυτών και την ανάγκη των ήπιων ποινών».
Σχετικά με την προστασία της ανηλικότητας, που προβλέπει το νομοσχέδιο, τόνισε: «Καμία ανοχή στο αδίκημα της αιμομιξίας. Γι’ αυτό αναβιβάζεται, αυτονόητα, από πλημμέλημα σε κακούργημα. Και επειδή δεν νομοθετούμε εν κενώ, αλλά αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις συζητήσεις, που έγιναν για το θέμα της παραγραφής των εγκλημάτων με αφορμή το κίνημα me too, γι’ αυτό λοιπόν και ορθώς η παραγραφή πλέον ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος με παρέκταση ενός έτους, όταν πρόκειται για πλημμέλημα και τριών ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα και βεβαίως η αποπλάνηση ανηλίκου σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις μορφές αναβιβάζεται σε κακούργημα».
Ειδική ήταν η αναφορά της κ. Αραμπατζή στο θέμα των κλοπών και της ατιμωρησίας των δραστών, που ίσχυσε επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την περιοχή της Ηράκλειας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: «Ζωντανό είναι το παράδειγμα στην εκλογική μου περιφέρεια, στην περιοχή της Ηράκλειας Σερρών, όπου οι καθημερινές κλοπές αποτελούν δυστυχώς μία κανονικότητα. Οι κάτοικοι πηγαίνουν στις δουλειές τους και την ίδια στιγμή ειδοποιούνται ότι μπαίνουν στο σπίτι τους και τους κλέβουν. Συλλαμβάνονται καθημερινά οι δράστες αλλά ουδέποτε τιμωρούνται γιατί με την προηγούμενη νομοθέτηση ΣΥΡΙΖΑ, που μείωσε τα όρια της ποινής και την εφαρμογή του άρθρου 99, περί αναστολής της εκτέλεσης της ποινής, εφόσον αυτή δεν υπερέβαινε τα τρία έτη, οι δράστες απαλλάσσονται. Επομένως, πολύ ορθώς με την τροποποίηση του άρθρου 84, καταδικασθείς για κλοπή θα οδηγείται στη φυλακή και δεν θα μένει στην πράξη το αδίκημα ατιμώρητο».
Ζητώντας, τέλος, τη διακομματική στήριξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας σημείωσε: «Η κοινωνία μάς παρακολουθεί και μας ακούει όλους και κυρίως ακούν αυτοί, που υπήρξαν θύματα, που βίωσαν την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα και την κακοποίηση. Ας μην τους απογοητεύσουμε».