Skip to main content

9 Ιουλίου, 2020

Press Room

534 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται Παρασκευή 10 Ιουλίου – Νέα εγκύκλιος για τους εποχικούς


Έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, να πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο οι εργαζόμενοι που τυχόν δεν την έχουν λάβει ακόμη, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των διορθώσεων από τις επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε νέες οδηγίες για τους εποχικά απασχολούμενους στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως το σύστημα «Εργάνη» είχε ανοίξει από τις 25 Ιουνίου έως και την περασμένη Παρασκευή 3 Ιουλίου για διορθώσεις στις δηλώσεις αναστολών του Μαϊου και υποβολές νέων αναστολών πάντα για τον μήνα Μάιο. Οι εργαζόμενοι που προστέθηκαν με τις διαδικασίες αυτές στη… στρατιά των εργαζομένων που ήταν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους τον Μάιο, θα πρέπει έως αύριο να λάβουν το ποσό της ειδικής αποζημίωσης που δικαιούνται σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ για 30 ημέρες κι εφόσον η αναστολή διαρκεί έναν πλήρη μήνα. Διαφορετικά, υπολογίζεται με ποσό αναφοράς τα 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Ημέρες αναστολής  Ποσό ειδικής αποζημίωσης  (σε €)
30 534
29 516
28 498
27 480
26 463
25 445
24 427
23 409
22 392
21 374
20 356
19 338
18 320
17 303
16 285
15 267
14 249
13 231
12 214
11 196
10 178
9 160
8 143
7 125
6 107
5 89
4 71
3 53
2 36
1 17,8

Από τις 16 Ιουλίου ξεκινούν οι σταδιακές πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου για τους εποχικούς εργαζόμενους που υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση και δεν έχουν επαναπροσληφθεί. Για τον Ιούνιο οι μη επαναπροσληφθέντες υποβάλλουν μονομερή δήλωση από 7/7 έως 31/7 ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ του Ιουνίου. Οι πληρωμές θα γίνουν σε κύματα : 16/7, 23/7, 30/7 και 6/8.

Το μέτρο της αναστολής εξελίχθηκε στον απόλυτο ρυθμιστή της αγοράς εργασίας, καθώς εφαρμόστηκε οριζόντια την άνοιξη σε ένα εκατομμύριο εργαζόμενους και τώρα επεκτείνεται ώστε να είναι διαθέσιμο όλο το καλοκαίρι έως και τον Σεπτέμβριο, στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο καθώς και στις επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
 

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, το μέτρο της αναστολής θα παραμείνει στη διάθεση των εργοδοτών Αύγουστο και Σεπτέμβριο για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), στο λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, σε καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Εποχικοί εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε χθες Τετάρτη 8 Ιουλίου να δημοσιεύσει νέα κατεπείγουσα, συμπληρωματική, διευκρινιστική για τους εποχικά απασχολούμενους σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Σε συνέχεια της προηγούμενης εγκυκλίου της 24ης Ιουνίου, που επέκτεινε την ισχύ του μέτρου της αναστολής και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους μη επαναπροσληφθέντες με την διαδικασία της «μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης», το νέο έγγραφο περιγράφει το πλαίσιο προστασίας που ισχύει για όσους μισθωτούς απασχολήθηκαν εποχικά σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας την καλοκαιρινή σεζόν του 2019.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο 1545/85 οι διατάξεις του 1983 περί υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας «έχουν εφαρμογή στους εποχιακά εργαζόμενους σε συναφείς τουριστικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εποχιακής ή πλήρους λειτουργίας».

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο, εποχικά εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο 2019 σε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, μπορούν να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για κάθε μήνα από 01/06/2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/09/2020, εφόσον:

  • δεν έχουν επαναπροσληφθεί και δεν απασχολούνται από τις επίμαχες επιχειρήσεις ή δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή εφόσον
  • οι επιχειρήσεις τους επαναπροσέλαβαν αλλά αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση από την οριστική διακοπή των εργασιών της επιχείρησης και έως 30/09.

Οι ανωτέρω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ το μήνα και υπολογίζεται κατ αναλογία με 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Εάν επαναπροσληφθούν πρέπει απαραιτήτως πρώτα να δηλώσει ο εργοδότης την αναστολή στην Εργάνη και μετά οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση για τα 534 ευρώ.

Εάν επαναπροσληφθούν στη μέση του μήνα υποβάλλουν 2 δηλώσεις :

  1. Μια μονομερή δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για το διάστημα από 1 η του μήνα έως την επαναπρόσληψη
  2. Δεύτερη δήλωση για το διάστημα από την επαναπρόσληψη και έως το τέλος του μήνα, αφού όμως πρώτα ο εργοδότης δηλώσει στην Εργάνη την αναστολή.

Εργοδότες – ξενοδόχοι

Αντίστοιχα, οι εργοδότες στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που επαναπροσέλαβαν εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν απασχοληθεί τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού αυτού, από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9.

Οι επιχειρήσεις των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων μπορούν να:

  • προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων αναγκών μετά την επαναπρόσληψή τους. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιούν την προσωρινή ανάκληση με το αντίστοιχο έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου.
  • κάνουν χρήση του Μηχανισμού «Συν-Εργασία», δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό τους ανωτέρω εργαζόμενους, με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εφόσον έχουν προβεί σε επαναπροσλήψεις. Σε περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.

Οι ανωτέρω εργαζόμενοι, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που φτάνει έως και τα 534 ευρώ το μήνα εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Στα… κάγκελα οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, όμως, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως συναντούν καταστάσεις και κρούσματα αυθαιρεσίας, που ούτε στα χρόνια των μνημονίων δεν είχαν συναντήσει, καθώς λένε. “Στον κλάδο των ξενοδοχείων οι εργοδότες επιδεικνύουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο, ευτυχώς όχι όλοι, καταστρατηγώντας την συλλογική σύμβαση, μειώνοντας τους μισθούς, επιβάλλοντας εξαντλητικά ωράρια. Επίσης ενώ έχουν το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης το φωνάζουν και δουλεύει με τα 534 ευρώ”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.

Στην εστίαση και τον επισιτισμό τα πράγματα είναι χειρότερα, λέει ο ίδιος. “Το υπουργείο δεν έχει κηρύξει την συλλογική σύμβαση γενικώς υποχρεωτική εδώ και 7 μήνες με αποτέλεσμα η εργοδοτική παραβατικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο σε όσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εξαντλητικά ωράρια δουλειάς, εργασία χωρίς ρεπό. Παρόμοια η κατάσταση και στα μη κύρια Τουριστικά καταλύματα-ενοικιαζόμενα δωμάτια”, σημειώνει ο κ. Χότζογλου, προειδοποιώντας πως η Ομοσπονδία τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιεί επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά και θα προχωρεί σε καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες των επιχειρήσεων αυτών. 

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ