Αυτά είναι τα μυρωδικά που πανεύκολα μπορείτε να φυτέψετε όλα μαζί σε μια μεγάλη γλάστρα
Θέλετε να προσθέσετε μια νόστιμη πινελιά, γεμάτη γεύση στα αγαπημένα σας πιάτα με κάποια φρέσκα μυρωδικά; Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τα μεγαλώσετε μόνοι σας; Γι’ αυτό το να έχετε το δικό σας περβάζι με βότανα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην κουζίνα.
Για παράδειγμα, φτιάχνετε μια σπιτική σάλτσα ντομάτας; Τι καλύτερο από λίγο φρέσκο βασιλικό. Ή διοργανώνετε ένα κοκτέιλ πάρτι με μοχίτο στη βεράντα σας; Προσθέστε αρωματική μέντα από το περβάζι σας.
Αλλά ποια βότανα μεγαλώνουν μαζί στο ίδιο περβάζι; Η ειδικός Τζόις Μαστ, ιδιοκτήτρια επιχείρησης παράδοσης φυτών στις ΗΠΑ, δίνει συμβουλές φροντίδας και συντήρησης.
Φασκόμηλο
Το βότανο αυτό είναι εξαιρετικό για αρχάριους, ειδικά για εκείνους που δεν είναι και πολύ τυπικοί στην φροντίδα των φυτών. Έχει μαλακά φύλλα, που σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερο νερό από άλλα βότανα. Στην πραγματικότητα, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να κάνει κακό στις ρίζες του. Ο Mast συνιστά χρυσό, τρίχρωμο ή μωβ φασκόμηλο να ξεκινήσει.
Αποφύγετε όμως να φυτέψετε το φασκόμησο μαζί με κρεμμύδια, πράσα, σκόρδο και σχοινόπρασο, που χρειάζονται υγρό χώμα και άρα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν μαζί.
Δεντρολίβανο
Αυτό το λεπτεπίλεπτο βότανο μυρίζει υπέροχα και είναι πολύ ανθεκτικό στην κατσαρόλα. Όπως και το φασκόμηλο, το θυμάρι και τη ρίγανη, έτσι και δεντρολίβανο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ιδανικό για αρχάριους. Ακόμη και να χάσετε ένα πότισμα, θα ανακάμψει γρήγορα.
Αποφύγετε να φυτέψετε το δεντρολίβανο μαζί με το μάραθο, επειδή μεγαλώνει πολύ ψηλά για να φυτευτεί μαζί με βότανα χαμηλής ανάπτυξης.
Θυμάρι
Το θυμάρι είναι δημοφιλές αρωματικό βότανο της ελληνικής γης που μπορείτε εύκολα να το καλλιεργήσετε σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Διαθέτει φύλλα σκουροπράσινου ή πρασινο-γκρι χρώματος και μικρά άνθη σε λευκό ή ροζ χρώμα. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε φρέσκο ή αποξηραμένο, σε σαλάτες, σε ψητά κρέατα και θαλασσινά, σε πολλές συνταγές της μεσογειακής κουζίνας.
Το θυμάρι μπορεί να φυτευτεί και να συγκαλλιεργηθεί σε ζαρντινιέρα και με άλλα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις. Ιδανικά με φασκόμηλο, δίκταμο και λεμονοθύμαρο, ενώ αποφύγετε τη μέντα.
Ρίγανη
Το πιο εύκολο απ’ όλα τα μυρωδικά. Την κλαδεύετε λίγο πριν ανοίξουν τα λουλούδια της και την αποξηραίνετε. Με έντονο κλάδεμα, το φυτό διατηρείται σε μέγεθος χαμηλού θάμνου. Ένα είδος ρίγανης είναι και η μαντζουράνα, με πιο γλυκιά μυρωδιά και γενικά λιγότερο εύρωστη ανάπτυξη και αντοχή.
Αποφύγετε να φυτέψετε τη ρίγανη με βότανα που χρειάζονται πολύ υγρασία, όπως είναι ο βασιλικός ή ο μαϊντανός.
Λεβάντα
Αυτή η μοβ ομορφιά είναι διάσημη για τις θεραπευτικές και χαλαρωτικές της ιδιότητες. Δοκιμάστε να τη μεγαλώσετε παράλληλα με την αρωματική μαντζουράνα ή τα φύλλα δάφνης που δεν χρειάζονται πολύ υγρό χώμα.
Και μπορεί η λεβάντα να μην χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στο φαγητό, αλλά οι εντομοαπωθητικές της ιδιότητες είναι ευπρόσδεκτες.
Βασιλικός
Ο βασιλικός απαιτεί πολύ περισσότερο πότισμα και συνεχή υγρασία. Παρόλο που μπορεί να είναι λίγο πιο απαιτητικός στη συντήρηση, είναι καλό να έχετε πάντα φρέσκο βασιλικό και να τον προσθέτετε σε σούπες, σάλτσες και ζυμαρικά. Φυτέψτε τον μαζί με εστραγκόν ή κόλιανδρο, που χρειάζονται εξίσου μπόλικο νερό.
Αποφύγετε να το φυτέψετε με βότανα όπως φασκόμηλο και δεντρολίβανο.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι διετές φυτό, που ανθίζει από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο και έχει ανάγκη από συχνό πότισμα. Γι’ αυτό και αποφύγετε να το φυτέψετε μαζί με σκόρδο ή κρεμμύδι που είναι σχετικά ανθεκτικά στην ξηρασία.