14 Μαρτίου, 2020

Press Room

Κορωνοϊός: Τι θα πρέπει να κάνουν οι έγκυες


Πολλά είναι αυτά τα οποία δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες σχετικά με τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και την επίπτωσή του σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες επιστημονικές βεβαιότητες, για τις οποίες ρωτήσαμε τους ειδικούς και παραθέτουμε τις απαντήσεις τους σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό.

Στις ρωτήσεις του iatropedia.gr απαντά ο Γιώργος Φαρμακίδης, MD, PhDΚαθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας & Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony – Brook N.Y. U.S.A.
Ειρήνη Παρασκευά, Μαία, MSc

ΕΡ: Υπάρχει διάχυτη ανησυχία σε όλο τον πληθυσμό σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, περισσότερο όμως, στις εγκύους. Τι δεδομένα υπάρχουν για τη νόσηση στην εγκυμοσύνη από την ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

ΑΠ: Οδηγίες για την προστασία των εγκύων από τον κορονοϊό έχουν δημοσιευθεί από όλους τους επίσημους οργανισμούς. Σύμφωνα με το CDC οι έγκυες δεν είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό και δεν χρειάζεται να πάρουν πρόσθετα μέτρα για την προφύλαξή τους πέρα από τις γενικές προφυλάξεις και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής που συστήνονται για όλους. Σε περίπτωση που μία έγκυος νοσήσει δεν αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα περάσει τη νόσο με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, κυρίως πυρετό και βήχα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να παρθούν τα αντιπυρετικά μέτρα, ώστε ο πυρετός να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για να μην επηρεάσουν το έμβρυο οι υψηλές θερμοκρασίες.

ΕΡ:Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μεταδίδεται ο ιός στο έμβρυο; Τι λένε οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα;

ΑΠ: Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τη μητέρα που νοσεί στο μωρό που κυοφορεί. Ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί μέχρι τώρα στο αμνιακό υγρό των γυναικών που νοσούν.

ΕΡ: Υπάρχει φόβος για μια γυναίκα που θα νοσήσει στην εγκυμοσύνη της να χρειαστεί να υποβληθεί σε καισαρική τομή; Το είδαμε αυτό για παράδειγμα στην Κίνα…

ΑΠ: Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την πραγματοποίηση καισαρικής τομής σε γυναίκες που νοσούν από τον ιό. Συστήνεται η νοσηλεία τους για προληπτικούς λόγους και η χορήγηση αντιπυρετικών για την ανακούφιση από τα συμπτώματα μέχρι να περάσει η νόσος.

ΕΡ: Τι θα πρέπει να προσέξουν οι έγκυες γυναίκες;

ΑΠ: Για τις έγκυες οι συστάσεις δεν διαφέρουν από αυτές που ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με αρρώστους και η άσκοπη μετακίνηση σε χώρους με πολύ κόσμο. Να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε με αλκοόλη συχνά τις επιφάνειες που ακουμπάμε περισσότερο με τα χέρια. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι χρησιμοποιήστε κάποιο αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια με αλκοόλη.

ΕΡ: Τι γνωρίζουμε για το θηλασμό; Υπάρχει περίπτωση ο κορωνοϊός COVID-19 να μεταδίδεται μέσω του Μητρικού Γάλακτος;

ΑΠ: Από τα μέχρι τώρα δεδομένα οι συστάσεις είναι οι θηλάζουσες γυναίκες να συνεχίζουν να θηλάζουν ακόμα και αν νοσήσουν. Ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα των γυναικών που νοσούν, ενώ είναι πολύ σημαντικό εύρημα πως στο μητρικό γάλα έχουν ανιχνευθεί αντισώματα του ιού. Επομένως μπορούμε να πούμε πως οι γυναίκες που νοσούν και συνεχίζουν να προσφέρουν το μητρικό γάλα στο παιδί τους προσφέρουν μία φυσική ανοσία που είναι πολύτιμη.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ