6 Φεβρουαρίου, 2020

Press Room

Αστροναύτης της NASA επέστρεψε στη Γη έπειτα από ρεκόρ παραμονής στο διάστημα


Κατέρριψε το ρεκόρ παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η αστροναύτης Κριστίνα Κόουκ που προσγειώθηκε σήμερα στο Καζακστάν έπειτα από αποστολή 328 ημερών.

Η Αμερικανίδα αστροναύτης Κριστίνα Κόουκ, προσγειώθηκε σήμερα στο Καζακστάν έχοντας καταρρίψει το ρεκόρ παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο τέλος μιας αποστολής 328 ημερών. Μετά από περίπου 11 μήνες στο διάστημα, η γυναίκα που ηγήθηκε του πρώτου διαστημικού περιπάτου από γυναίκες το 2019 αναμένεται να προσφέρει νέα γνώση για τα ταξίδια στα βάθη του διαστήματος.

«Αισθάνομαι τόσο συγκλονισμένη και ευτυχισμένη», δήλωσε η Κριστίνα Κόουκ, αφού βγήκε από την κάψουλα και κάθισε σε μια καρέκλα. Η διαστημική κάψουλα Soyuz MS-13 προσγειώθηκε στις στέπες του Καζακστάν στις 11:12 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από πτήση περίπου 3,5 ωρών, μεταφέροντας την 41χρονη, τον Ευρωπαίο αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Σκβόρτσοβ πίσω στη Γη.

Το προηγούμενη ορόσημο της Κόουκ

Η αποστολή της Κόουκ κατέρριψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα από μια γυναίκα, το οποίο είχε προηγουμένως η Πέγκι Γουίλσον της NASA. Πέτυχε επίσης ένα ορόσημο σε έναν διαστημικό περίπατο μαζί με τη συνάδελφό της Τζέζικα Μέιρ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν για πρώτη φορά δύο γυναίκες βγήκαν ταυτόχρονα από τον διαστημικό σταθμό.

Η πρώτη προσπάθεια της NASA για έναν διαστημικό περίπατο από γυναίκες τον Μάρτιο του 2019 αναβλήθηκε επειδή μια από τις μετρίου μεγέθους στολές αστροναυτών δεν είχε διαμορφωθεί εκ των προτέρων, προκαλώντας μια διαμάχη για την ισότητα των φύλων στο εσωτερικό της διαστημικής κοινότητας.

Η συμβολή της στο έργο της NASA

Η NASA ανέφερε πως η μακρά αποστολή της Κόουκ θα παράσχει στους ερευνητές πολλά απαραίτητα δεδομένα για το πώς η έλλειψη βαρύτητας και η διαστημική ακτινοβολία επηρεάζουν το γυναικείο σώμα στις διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας.

Οι επιστημονικές αυτές πληροφορίες που θα εξεταστούν τους ερχόμενους μήνες, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να κατασκευάσει έναν μόνιμο διαστημικό σταθμό στην επιφάνεια της Σελήνης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ