1 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Γιατροί από την Ελλάδα καταγγέλλουν bullying από συναδέλφους τους στην Κύπρο


Δύο Ελλαδίτες γιατροί, οι οποίοι είχαν προσληφθεί στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου, στην Κύπρο, αποχώρησαν προβάλλοντας ως λόγο για την αποχώρησή τους την ανάρμοστη συμπεριφορά και το bullying που βίωσαν από συναδέλφους τους εν ώρα εργασίας και παρουσία ασθενών και συνοδών τους.

Όπως μεταδίδει το philenews, η μία γιατρός απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας επίσημα συγκεκριμένη γιατρό του ΤΑΕΠ Πάφου και ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σε δημόσια καταγγελία για το θέμα προχώρησε χθες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, υποστηρίζοντας ότι έδωσε οδηγίες στον ΟΚΥπΥ (Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας) «να πράξει ανάλογα». «Στην Πάφο έχουν αποχωρήσει δύο γιατροί εξ Ελλάδος, καταγγέλλοντας ανάρμοστες συμπεριφορές από συναδέλφους τους σαν λόγο αποχώρησης. Αυτό πρέπει να το ψάξει ο ΟΚΥπΥ, διότι δεν γίνεται να βρίσκουμε γιατρούς και να φεύγουν εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιου ή κάποιας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Οι καταγγελίες αυτές του υπουργού σχολιάστηκαν με διαφορετικό τρόπο από τις Συντεχνίες των γιατρών, με την ΠΑΣΥΔΥ να ζητά επίσης τη διερεύνηση των δυο περιστατικών και να κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος συναδέλφων από την Ελλάδα» και την ΠΑΣΥΚΙ να τα βάζει με τον υπουργό Υγείας και να υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου «στοχοποιεί τους γιατρούς».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης χαρακτήρισε μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» «ανεπίτρεπτες τέτοιες συμπεριφορές», μίλησε για «ρατσισμό εναντίον συναδέλφων από την Ελλάδα» και δήλωσε «τη συμπαράσταση της ΠΑΣΥΔΥ στους γιατρούς που δέχθηκαν μπούλινγκ από άλλους γιατρούς». Όπως είπε μάλιστα ο κ. Χριστοφίδης «εμείς ως Κλάδος καλούμε τον ΟΚΥπΥ να διερευνήσει αυτές τις πολύ σοβαρές καταγγελίες».

Η ΠΑΣΥΚΙ από πλευράς της φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα με διαφορετικό τρόπο.

Ο υπουργός Υγείας «απουσία άλλων επιχειρημάτων, αδίκως και εντέχνως χωρίς να παρουσιάσει τα οποιαδήποτε τεκμήρια στοχοποίησε εκ νέου τους γιατρούς που εργάζονται στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου». Η συντεχνία υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναπαρήγαγε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και τονίζοντας ότι από τότε μέχρι σήμερα έχει παρέλθει ένας μήνας, αναφέρει ότι ο ΟΚΥπΥ θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει σε διερεύνηση του θέματος.

Στην ΠΑΣΥΚΙ απάντησε άμεσα ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε από τη Συντεχνία, που με ιδιαίτερη θέρμη και με κάθε ευκαιρία εξαπολύει επιθέσεις ενάντια στο πρόσωπό μου, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ίδια για εξέταση των καταγγελιών από πλευράς συναδέλφου τους. Έχει ενημερωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς για το γεγονός; Και αν ναι, τι έχει πράξει ή τι προτίθεται να πράξει γι’ αυτό;»

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» οι καταγγελίες και των δύο Ελλαδιτών γιατρών βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση από τον ΟΚΥπΥ, ενώ ενήμερος από την πρώτη στιγμή είναι και ο εκτελεστικός διευθυντής της διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου.

Η γραπτή καταγγελία της γιατρού προς τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας

Η καταγγελία πάντως εκ των δύο Ελλαδιτών γιατρών έγινε επίσημα με επιστολή της προς τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας προ δεκαημέρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή/καταγγελία της η γιατρός από την Ελλάδα, η συγκεκριμένη συνάδελφός της (στο ΤΑΕΠ Πάφου) «σε έξαλλη κατάσταση» της φώναζε μπροστά σε τρεις ασθενείς και τους τρεις συνοδούς τους και στην παρουσία του αστυνομικού που υπηρετεί στο νοσοκομείο της Πάφου.

«Με την είσοδό μου στα επείγοντα, ασθενοφόρο έφερε έναν Άγγλο ασθενή σε βαριά κατάσταση και ανέλαβα άμεσα την ανάνηψή του, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους για πάνω από μια ώρα. Κάποια στιγμή, βγαίνοντας στον διάδρομο συνάντησα την (…) όπου παρουσία τρίτων, ασθενών σε φορεία που βρίσκονταν εκεί, τριών συνοδών τους και του αστυνομικού, άρχισε να ωρύεται. Εν ολίγοις φώναζε ότι δεν έπρεπε να υπογράψω συμβόλαιο γιατί θα την κλείσω φυλακή και είναι παράνομη η εργασία μου εκεί. Της ζήτησα με ήρεμο τρόπο, γιατί ήταν σε έξαλλη κατάσταση, να μπούμε στο γραφείο και με έδιωξε από το νοσοκομείο. Όλα αυτά μπροστά στους ασθενείς και τους συνοδούς».

Αναφέρεται ότι η γιατρός ήταν ήδη προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ και πριν την εργοδότησή της στο ΤΑΕΠ είχε συμφωνήσει με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ότι θα ενισχύει συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, γεγονός που μάλλον δεν έγινε αποδεκτό από κάποιους γιατρούς του συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου της Πάφου.

Η γιατρός από την Ελλάδα, αμέσως μετά το περιστατικό, ενημέρωσε τον ΟΚΥπΥ για την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε και στη συνέχεια προχώρησε και στην επίσημη γραπτή καταγγελία της.

Όπως η ίδια αναφέρει στην επιστολή της, «είναι ανεπίτρεπτο ως άνθρωπος και ως γιατρός να αντιμετωπίζομαι με αυτό τον τρόπο από συνάδελφους. Μετά από ώριμη σκέψη και απομακρυσμένη από τα γεγονότα, θέλω να καταγγείλω το γεγονός προκειμένου να λάβετε γνώση γιατί το Τμήμα των Επειγόντων αποτελεί την εικόνα του υπουργείου Υγείας προς τον πολίτη και απαιτεί γιατρούς με ικανότητα στη διαχείριση κρίσεων και με ιδιαίτερη επιστημονική κατάρτιση. Δεν είναι τυχαία η κατάσταση που επικρατεί στα Επείγοντα όπου συγκεκριμένοι γιατροί αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα σε σχέση με άλλους αξιόλογους συναδέλφους. Παρακαλώ για τις νόμιμες ενέργειές σας».

Έτοιμοι να υπογράψουν 8 Ελλαδίτες γιατροί

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση της στελέχωσης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών παγκυπρίως, ο υπουργός Υγείας ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ότι «κατά την τελευταία προκήρυξη έχουν προσφερθεί συμβόλαια σε δέκα γιατρούς από την Ελλάδα και οι οκτώ έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και αναμένεται ότι θα ενισχύσουν σύντομα τα ΤΑΕΠ».

Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για την ενίσχυση της στελέχωσης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών θα συνεχιστεί και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «τους επόμενους μήνες θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση». Επανέλαβε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή ένας γιατρός δίνει παραίτηση και αποχωρεί από την επόμενη ημέρα, αλλά ο ΟΚΥπΥ για να λειτουργήσει εντός διαδικασιών χρειάζεται τρεις περίπου μήνες για να καλύψει αυτό το κενό. Το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλές αποχωρήσεις, άρα και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλά».

Τόνισε καταλήγοντας ότι «τα ΤΑΕΠ είναι τμήματα τα οποία διαχρονικά παρουσιάζουν προβλήματα και αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται μόνο στην Κύπρο, αλλά παρουσιάζεται κατά διαστήματα και σε άλλες χώρες».

(φωτογραφία αρχείου)

 

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ