Μονιμότητα τέλος για τους εργαζομένους της ΔΕΗ – Σπάει στα τρία η ΔΕΠΑ
Εκτός από τη μονιμότητα, καταργείται και το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.
Τέλος εποχής για την μονιμότητα των εργαζομένων στην ΔΕΗ. Στο εξής πλέον, όσοι προσλαμβάνονται δεν θα έχουν την σιγουριά της μονιμότητας, ενώ αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις και εναρμονίζονται με αυτές των υπολοίπων ιδιωτικών εταιριών.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, προωθείται ένα πακέτο μέτρων που ως στόχο έχουν τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους και το πέρασμα της ΔΕΗ στην νέα εποχή.
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει δέκα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα και την προσαρμογή της ΔΕΗ στα δεδομένα των ιδιωτικών εταιριών και περιλαμβάνονται στο ενεργειακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την προσεχή εβδομάδα, προβλέπεται και το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε τρεις εταιρίες με την πρόβλεψη πώλησης όλου του ποσοστού του δημοσίου στους κλάδους Εμπορίας και Υποδομών, ενώ υπό το δημόσιο έλεγχο παραμένουν οι διεθνείς υποδομές.
Ανακοινώθηκε επίσης η μείωση των νυχτερινών χρεώσεων των ΥΚΩ στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις άνω των 1.600 Κιλοβατωρών.
Το πακέτο των δέκα μέτρων για την ΔΕΗ είναι τα εξής:
- Στο εξής καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους στη δημόσια εταιρία, ενώ οι προσλήψεις γίνονται με ευέλικτες διαδικασίες. Σύμφωνα με τον υπουργό οι προσλήψεις θα αφορούν αυτούς που χρειάζεται πραγματικά η ΔΕH, όπως άνθρωποι νέοι εξειδικευμένοι στις τεχνολογίες. Θα έχουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ΔΕH που να μπορεί να ανταγωνιστεί και να έχει το πνεύμα του ιδιωτικού τομέα.
- Καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και διευθυντών της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους. Θα προσλαμβάνονται με τριετή συμβόλαια από εδώ και στο εξής. Θα επιλέγονται με προκήρυξη η οποία θα απευθύνεται τόσο στους εργαζόμενους αλλά και σε στελέχη της αγοράς.
- Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών και διευθυντών του ομίλου ακριβώς λόγω τριετίας θα καθορίζονται από το ΔΣ της ΔΕH και επιτροπή αμοιβών.
- Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα της διοίκησης της εταιρίας. Οι βοηθοί διευθυντές σε ποσοστό 20% μπορούν να προσλαμβάνονται από την αγορά αλλά με τους μισθούς της ΔΕH.
- Τίθενται οι προϋποθέσεις για ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα επιβαρύνουν τη ΔΕH, όχι τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μία πρώτη εκτίμηση θέλει το κόστος να αποσβεστεί σε δύο τρία χρόνια.
- Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων για καλύτερη διαχείριση προσωπικού, ώστε κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινηθούν σε άλλες εταιρίες του ομίλου.
- Επιτρέπονται εθελοντικές, προς το δημόσιο τομέα μεταφορές εργαζομένων. Μπορεί να αφορά στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης ιδίως νεότερους εργαζόμενους. Απαιτείται συντονισμός με Υπ. Εσωτερικών για αυτές τις μεταφορές προσωπικού.
- Εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες.
- Ενισχύεται η Εταιρική Διακυβέρνηση.
- Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.
ΔΕΠΑ
Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ, γίνεται εταιρικός μετασχηματισμός που θα επιτρέψει γρήγορη ιδιωτικοποίηση και θα προσελκύσει επενδυτές. Συγκεκριμένα θα υπάρξει διάσπαση του κλάδου υποδομών, των διεθνών έργων και της εμπορίας. Δημιουργούνται νέες εταιρίες ΔΕΠΑ Υποδομών και Διεθνών Έργων. Η υφιστάμενη ΔΕΠΑ θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Στόχος είναι να πουληθούν το 65% των Υποδομών και του 65% της Εμπορίας, δηλαδή θα πουληθεί όλο το ποσοστό του δημοσίου.