Θεσσαλονίκη: Από που προέρχεται το ραδιενεργό ουράνιο που βρέθηκε στο νερό του Δήμου Βόλβης!
Αναστάτωση στον οικισμό Μικροκώμης του Δήμου Βόλβης μετά τη διαπίστωση, κατόπιν σχετικών ελέγχων, ότι το νερό περιέχει το επικίνδυνο ραδιενεργό στοιχείο ουράνιο.
Οι 50 κάτοικοι του οικισμού είναι ενήμεροι από την πρώτη στιγμή για το γεγονός και καλούνται από τις αρμόδιες Αρχές να χρησιμοποιούν το νερό για να το πιούν ή για μαγείρεμα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr οι έλεγχοι του νερού στην περιοχή επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο από το 2017 και μετά.
“Από το 2017 μετά από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ετήσιοι έλεγχοι για το κατά πόσο υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία στο νερό. Την πρώτη φορά που κάναμε αναλύσεις, το 2017 δηλαδή, δεν βρέθηκε κάτι. Τώρα βρέθηκε εξ ου και βγήκε ανακοίνωση να μην υπάρχει κατανάλωση. Δηλαδή πόση ή μαγείρεμα”, ανέφερε.
Η αλήθεια είναι ότι ραδιενεργά στοιχεία εντοπίζονται στην περιοχή για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο ραδιενεργό υλικό εντοπίστηκε και πέρυσι στην κοινότητα της Νυμφόπετρας. Το πρόβλημα εκεί λύθηκε όπως εξήγησε ο κ. Λιάμας, μέσω ενός αγωγού, ο οποίος μεταφέρει καθαρό νερό από παρακείμενο οικισμό.
Από που προέρχεται το ουράνιο
Γιατί όμως εντοπίζονται με τέτοια συχνότητα ραδιενεργά υλικά στο νερό της ευρύτερης περιοχής; Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Βόλβης στο newsit.gr, ο Δήμος και η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ερεύνησαν το φαινόμενο. Τι διαπίστωσαν; Ότι το ουράνιο προέρχεται από την ίδια τη φύση.
“Η Ελληνική Εταιρία Ατομικής Ενέργειας και το αρμόδιο τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μας πληροφόρησαν ότι η περιοχή της Βόλβης είναι σεισμογενής και είναι πιθανό από κάποιο ρήγμα που έχει προκληθεί, το νερό να ήρθε σε επαφή με σκληρά πετρώματα τα οποία εμπεριέχουν το ραδιενεργό υλικό. Από εκεί προήλθε. Είναι φυσικό φαινόμενο” σημείωσε ο κ. Λιάμας.
Τι θα γίνει στη Μικροκώμη
Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, πρώτη κίνηση θα είναι να ερευνηθούν όπως εξήγησε ο δήμαρχος, οι δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις της περιοχής ώστε αν βρεθεί κατάλληλο προς πόση νερό να τροφοδοτηθεί η κοινότητας της Μικροκώμης από εκεί. “Σε διαφορετική περίπτωση”, τόνισε ο κ. Λιάμας, “θα μεταφέρουμε νερό από τον διπλανό οικισμό με αγωγό, όπως έγινε και στην περίπτωση της Νυμφόπετρας”.
Καταλήγοντας ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα επαναλαμβάνονται στην περιοχή με συχνότητα την οποία θα ορίσει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ώστε να διαπιστωθεί πότε θα καθαρίσει το νερό από το ραδιενεργό ουράνιο.
Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός – Στέργιος Σαμαρτζής