«Harvest Moon»: Αύριο η πανσέληνος Σεπτεμβρίου, παρασκεύη και 13!
Η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου είναι προ των πυλών και έρχεται Παρασκευή και 13, μετά από 13 χρόνια.
Και μπορεί η συγκεκριμένη Πανσέληνος για τους προληπτικούς να μοιάζει δυσοίωνη για τους ρομαντικούς, ωστόσο, αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα με το ολόγιομο φεγγάρι να είναι το πιο όμορφο θέαμα για τις φθινοπωρινές βόλτες.
Μάλιστα αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από 13 ολόκληρα χρόνια που συμπίπτει η… «γρουσούζικη» ημερομηνία με την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, μιας και η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν στις 13 Ιανουαρίου 2006.
Η επόμενη πανσέληνος η οποία θα συμπέσει με την Παρασκευή και 13 θα σημειωθεί σε περίπου 13 χρόνια, τον Μάιο του 2033. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2037, θα υπάρξουν δύο «μπλε πανσέληνοι» σε απόσταση περίπου τριών μηνών.
Η Πανσέληνος θα ξεκινήσει να κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.
«Harvest Moon»
Η Πανσέληνος της Παρασκευής είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα το Σαββατοκύριακο θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τη φθινοπωρινή πανσέληνο σε όλο της το μεγαλείο, εκτός κι αν ο καιρός αποφασίσει να μας τα «χαλάσει».
Το όνομά της «harvest moon», προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών. Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή.
Τότε που η τεχνολογία δεν ήταν «σύμμαχος» των ανθρώπων, και δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς, το ολόγιομο φεγγάρι έκανε «παρέα» στους αγρότες για να μαζέψουν τη σοδειά τους.
Γιατί ονομάζεται και micromoon, δηλαδή «μικρό φεγγάρι»
Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη.
Σε αντίθεση με το micromoon, το supermoon λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι σε τροχιά στο πιο κοντινό σημείο στη Γη. Υπολογίζεται ότι η σελήνη θα φαίνεται 14% μικρότερη και 30% σκοτεινότερη, σε σχέση με τις «σούπερ πανσελήνους».