«Ύστατο χαίρε» στον Δημήτριο Αναστασιάδη

Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησε σήμερα η Τερπνή τον μεγάλο ευεργέτη της Δημήτριο Αναστασιάδη.

Η σορός του Ιδρυτή της FIBRAN τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 έως τις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στις 11, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου (ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο) και συγχοροστατούντων των Σεβεσμιωτάτων Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολου, Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου, Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου, Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, καθώς και του Επισκόπου Λεύκης κ. Ευμένιου.

Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο κ.κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στον Άρχοντα Χαρτουλάριο, τον σεμνό, ευσυνείδητο και φιλόστοργο οικογενειάρχη, τον τίμιο και πρωτοπόρο επιχειρηματία και τον μεγάλο ευεργέτη του τόπου, τονίζοντας πως με αγάπη δοτική πρόσφερε στον τόπο του και στην πατρίδα. Ιδιαίτερα την Τερπνή, ο Δημήτριος Αναστασιάδης την τίμησε με έργα όπως το εργοστάσιο της FIBRAN και τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΑΛΚΜΗΝΗ». Όσο για τον κλονισμό της υγείας του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε αντιμετώπισε την κατάσταση με χριστιανοπρεπή εγκαρτέρηση.

Η Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αγνή Δουβίτσα ανέφερε πως «αποχαιρετούμε έναν μεγάλο ευεργέτη, έναν άνθρωπο με πνεύμα προσφοράς για τον συνάνθρωπο». Επισήμανε ότι ο βίος του αποτελεί παράδειγμα χρηστού πολίτη για τον Δήμο και πως ο ίδιος αφήνει πίσω του μεγάλο έργο, μια παρακαταθήκη αγάπης για τον τόπο και τους ανθρώπους του, όπως το Αναστασιάδειο Γυμνάσιο Λύκειο Τερπνής, το Νηπιαγωγείο Τερπνής, τον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΑΛΚΜΗΝΗ».

Με λόγια ευγνωμοσύνης εκφράστηκε ο κ. Γεώργιος Γιαρισκάνης, που είχε αγιογραφήσει τον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, λέγοντας πως ο εκλιπών υπήρξε ευλογημένος από το Θεό και από το περίσσευμα της ευλογίας αυτής βοηθούσε πάντα τους συνανθρώπους του.

«Σήμερα αποχαιρετούμε έναν Σερραίο ευπατρίδη» ανέφερε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, ιδιαίτερα συγκινημένος, ο κ. Κωνσταντίνος Καζάκης. Με δάκρυα στα μάτια αναφέρθηκε στη συνεργασία τους, από το 1976, και σε όσα κατάφερε η FIBRAN υπό την ηγεσία του Δημητρίου Αναστασιάδη, ώστε να έχει το εργοστάσιο στην Τερπνή, επτά μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό και εξαγωγές των προϊόντων της στις πέντε ηπείρους. Ο κ. Καζάκης αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε με τους εργαζόμενους, το χρόνο που τους αφιέρωνε για να τους ακούσει, να μάθει για τα προβλήματά τους, να βοηθήσει όπως μπορεί. Για το κοινωνικό του έργο τόνισε πως είχε οδηγό του την αγάπη του προς τον Θεό και στον πάσχοντα συνάνθρωπο «Σ’ ευχαριστούμε αφεντικό για τη συνεργασία που είχαμε και για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που μας έδωσες» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση στο άκουσμα των παραπάνω για την σύζυγό του, την Αρχόντισσα κυρία Αλκμήνη και για τα παιδιά τους Μαρία, Αλκινόη, Μιχάλη και Κωνσταντίνο, ενώ τα 13 εγγόνια του τον αποχαιρέτησαν κλαίγοντας με αναφιλητά και ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη».

Με το πέρας της ακολουθίας, η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι εργαζόμενοι, αλλά και ολόκληρο σχεδόν το χωριό κατευθύνθηκαν εν πομπή στον χώρο ταφής, στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΑΛΚΜΗΝΗ».

Το «ύστατο χαίρε» απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο πρώην αν. Υπουργός και βουλευτής Σερρών της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, η δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, ο πρώην δήμαρχος Νιγρίτας Δημήτριος Δάπης, ο νυν Πρόεδρος της Τερπνής Γεράκης Δρουμπλής, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Αθανάσιος Μιχαλάκης, πρόεδροι και ΔΣ Συλλόγων της περιοχής.