Η «Πανσέληνος της Φράουλας» ή «Πανσέληνος του Ρόδου» θα δεσπόζει απόψε στον νυχτερινό ουρανό. Το εντυπωσιακό φεγγάρι έχουν ήδη ξεκινήσει να φωτογραφίζουν χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Εντυπωσιακή είναι η σημερινή πανσέληνος του Ιουνίου, γνωστή και ως «Πανσέληνος της Φράουλας» ή «Πανσέληνος του Ρόδου».

Το ολόγιομο φεγγάρι δεσπόζει στον ουρανό για περίπου τρεις ημέρες, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τη NASA.

Ονομάζεται «Πανσέληνος της Φράουλας» από τη σχετικά σύντομη περίοδο συγκομιδής του φρούτου στη βορειοανατολική Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, έχει και άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Μέλιτος», ενώ στην Ευρώπη αποκαλείται για «Πανσέληνος του Ρόδου» από το χρώμα που παίρνει το φεγγάρι.

Όπως εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο (η διαφορά είναι μόλις της τάξης των πέντε μοιρών). Όταν, λοιπόν, ο Ήλιος εμφανίζεται ψηλότερος στον ουρανό κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο, η πανσέληνος απέναντι από τον Ήλιο φαίνεται γενικά χαμηλότερη στον ουρανό.

Ιδιαίτερα για τα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, η λάμψη της πανσελήνου που είναι πιο κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο περνά μέσα από μεγαλύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας απ’ ό,τι άλλες εποχές του χρόνου. Το γεγονός αυτό δίνει στην πανσέληνο ένα κοκκινωπό ή τριαντάφυλλι χρώμα, εξηγεί η NASA, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο λόγο ο ανατέλλων ήλιος φαίνεται επίσης κόκκινος.

 

Καθώς το φεγγάρι λάμπει από το βράδυ του Σαββάτου στον ουρανό, εντυπωσιακές φωτογραφίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα κοινωνικά δίκτυα.