Ο ομιλία του Μεβούτ Τσαβούσογλου έγινε σε αυτό που ονομάζεται συνέδριο των πρεσβευτών, στην σύσκεψη δηλαδή των πρέσβεων της γειτονικής χώρας και φυσικά αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και την επιθυμία της Άγκυρας για συνεργασία με την Αθήνα. Στην διάρκεια της ομιλίας του όμως έδειξε πώς εννοεί αυτήν την συνεργασία, αφού παρουσίασε χάρτη, με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα της, περιλαμβάνει όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου και φθάνει μέχρι και την Κρήτη.

H Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ, ήταν ακόμα το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Άγκυρα.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μποντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέχρι την Κρήτη θέλει την τουρκική ΑΟΖ η Αγκυρα

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του καζάν – καζάν, δηλαδή του win – win. Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ομιλία του Μεβούτ Τσαβούσογλου στους Τούρκους πρέσβεις