Ένα ολόκληρο παγόβουνο σχεδιάζει να ρυμουλκήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένας Άραβας εκατομμυριούχος προκειμένου να τροφοδοτήσει με δισεκατομμύρια λίτρα φρέσκου νερού τη χώρα που πλήττεται από λειψυδρία.

To παγόβουνο θα σύρει ειδικά τροποποιημένο ρυμουλκό από την Ανταρκτική μέχρι τα ΗΑΕ.
To παγόβουνο θα σύρει ειδικά τροποποιημένο ρυμουλκό από την Ανταρκτική μέχρι τα ΗΑΕ / Εικόνα: National Advisor Bureau Limited

Ο επιχειρηματίας Αμπντουλά Αλσέχι ελπίζει να σύρει το παγόβουνο από τη νήσο Χερντ κοντά στην Ανταρκτική με τη βοήθεια ενός ειδικά τροποποιημένου ρυμουλκού σε απόσταση άνω των 8.800 χλμ. μέχρι τα Εμιράτα.

Η ρυμούλκηση του παγόβουνου μέχρι τον Κόλπο του Ομάν εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 150 εκ. δολάρια.
Η ρυμούλκηση του παγόβουνου μέχρι τον Κόλπο του Ομάν εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 150 εκ. δολάρια / Φωτογραφία: National Advisor Bureau Limited

Το παγόβουνο θα αγκυροβολήσει περίπου δύο ν.μ. από την ακτή της Φουτζάιρα, στον Κόλπο του Ομάνα. Το τολμηρό σχέδιο εκτιμώμενου κόστους 150 εκ. δολαρίων, είχε ανακοινωθεί εδώ και δύο χρόνια και θα παράσχει, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, πόσιμο νερό στα ΗΑΕ για πάνω από έναν χρόνο.

Τουριστική ατραξιόν στον Περσικό Κόλπο το παγόβουνο

Ο Άραβας εκατομμυριούχος ελπίζει ακόμη ότι το παγόβουνο -διαστάσεων 1,9 χλμ επί 500 μ. θα λειτουργήσει και ως πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την ευρύτερη περιοχή. Ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι με την παρουσία του το παγόβουνο μπορεί να επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής, προσελκύοντας ψυχρό αέρα που θα οδηγήσει σε βροχοπτώσεις.

Το παγόβουνο ενδέχεται να χάσει έως και το 30% του όγκου του στη διάρκεια του ταξιδιού.
Το παγόβουνο ενδέχεται να χάσει έως και το 30% του όγκου του στη διάρκεια του ταξιδιού / Φωτογραφία: National Advisor Bureau Limited

Ο Αλσέχι σχεδιάζει επίσης να σύρει αργότερα εντός του έτους ένα άλλο παγόβουνο από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής μέχρι το Περθ της δυτικής Αυστραλίας σε μια δοκιμαστική ρυμούλκηση κόστους άλλων 80 εκ. δολαρίων.
Τα ΗΑΕ -μία από τις πιο άνυδρες χώρες στον κόσμο, καθώς δέχεται λιγότερα από δέκα εκατοστά βροχής ετησίως-αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας και λειψυδρίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ καταναλώνουν υπερδιπλάσιο νερό από τον μέσο παγκόσμιο όρο κατανάλωσης.