Συνεδριάζει σε λίγη ώρα για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή. Από νωρίς άρχισαν να προσέρχονται οι υπουργοί στη συνεδρίαση.

Δείτε LIVE τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:

Πανηγυρική ήταν η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή. Από νωρίς άρχισαν να προσέρχονται οι υπουργοί στη συνεδρίαση.

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

«Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

 

«Η δουλειά έχει ξεκινήσει»

«Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς της έδωσαν απλόχερα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και Έλληνες κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής. Η δουλειά έχει ξεκινήσει, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μια δημιουργική σύνθεση», τόνισε.

«Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ»

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι.

Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρό της. Στις 20-22 Ιουλίου θα γίνου προγραμματικές δηλώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία που θα είναι ανοιχτή και η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης θ’ αναλύσει στη συνέχεια διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης με το περίφημο «πρωθυπουργικό γραφείο».

Ενας μπλε φάκελος σε κάθε Υπουργό

Κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης του σε βάθος εξαμήνου, αλλά και όποια έτοιμα νομοσχέδια υπάρχουν από την εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και τα δούλευαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στην οδό Πειραιώς. Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρα πως όλοι οι υπουργοί τελούν υπό αξιολόγηση στο χρονικό διάστημα αυτού του εξαμήνου, κατά το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Την αξιολόγηση αυτή αναλαμβάνει απευθείας το πρωθυπουργικό γραφείο και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Οι αφίξεις στο υπουργικό συμβούλιο

Από νωρίς άρχισαν να προσέρχονται οι υπουργοί και υφυπουργοί στη Βουλή για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου

Ο Μάκης Βορίδης

Ο Νότης Μηταράκης

Οι ντοσιέδες που θα μοιραστούν σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης

Ο Χάρης Θεοχάρης προσέρχεται στο υπουργικό

Ο Αντώνης Διαματάρης

Η Λίνα Μενδώνη

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Ο Λευτέρης Οικονόμου

Αλλαγές στο πλάνο διακυβέρνησης από τον Μητσοτάκη

Οι υπουργοί θα παραλάβουν σήμερα φακέλους στους οποίους θα περιγράφονται λεπτομερώς οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά και ο τρόπος αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Και παράλληλα να θέσει αυστηρούς κανόνες στους υπουργούς του.

Μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα παρουσιάσει στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το νέο πλαίσιο και του κανόνες. Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κανόνες συμπεριλαμβάνονται η απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως και απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο για συζύγους και παιδιά των στελεχών της κυβέρνησης.

Η εισήγησή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς θα μεταδοθεί ζωντανά, ωστόσο αυτή θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα συμβεί αυτό καθώς οι πόρτες θα είναι κλειστές από εδώ και στο εξής.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI