Καταβεβλημένη, αλλά χαμογελαστή, η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), στη Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό με ιστιοφόρο.

Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια, που έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο για τη δράση της, ταξίδεψε για δύο εβδομάδες με ιστιοφόρο. Στόχος της Τούνμπεργκ, να στείλει ένα μήνυμα για την προστασία του πλανήτη, αφού δεν θέλησε να πάει με αεροπλάνο στις ΗΠΑ, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Το ιστιοφόρο της Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί συνομήλικοι της, που τη χειροκρότησαν μόλις βγήκε από το σκάφος. «Ολο αυτό με ξεπερνά», είπε για την υποδοχή. «Το έδαφος ακόμη κουνιέται…», πρόσθεσε χαμογελώντας, ενώ ευχαρίστησε όσους βρίσκονταν εκεί και όσους μετέχουν στη μάχη για την κλιματική αλλαγή.

Τούνμπεργκ: Τρελό ότι έπρεπε να διασχίσω τον Ατλαντικό

«Είναι τρελό που μια 16χρονη έπρεπε να διασχίσει τον Ατλαντικό για να διαμαρτυρηθεί. Δεν είναι κάτι που θέλω να κάνουν όλοι», είπε η Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Το ταξίδι ήταν ανέλπιστα καλό. Δεν ένιωσα ναυτία ούτε μια στιγμή», δήλωσε αναφερόμενη στο ταξίδι της που κράτησε δύο εβδομάδες, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για όσους τη βοήθησαν να το πραγματοποιήσει, αλλά και για κάθε ακτιβιστή που μάχεται κάθε ημέρα για να σώσει τον κόσμο.

Τα σχέδιά της για τις επόμενες ημέρες είναι όσο πιο απλά μπορεί να φανταστεί κανείς. «Θα ξεκουραστώ. Δεν θα κάνω τίποτα… αυτό απολαμβάνω περισσότερο», είπε γελώντας και συμπλήρωσε: «Θέλω να φάω φρέσκο φαγητό, να κάνω μπάνιο και να είμαι στεγνή», αναφερόμενη σε αυτά που της έλειψαν στο ιδιαίτερο απαιτητικό ταξίδι στον Ατλαντικό, καθώς το ιστιοφόρο με το οποίο ταξίδεψε δεν διέθετε κουζίνα ή μπάνιο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο ιστιοφόρο

Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή

«Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια απειλή, η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Αν δεν συνεργαστούμε, παρά τις διαφορές μας, θα αποτύχουμε. Πρέπει να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον και να αναλάβουμε δράση. Αλλιώς, θα είναι πολύ αργά. Ας μην περιμένουμε άλλο. Ας το κάνουμε τώρα!», τόνισε η 16χρονη Τούνμπεργκ.

Υποδοχή της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Νέα Υόρκη

Φωτογραφίες: AP