Ανάμεσα στα κτίρια που κινδύνεψαν από την πύρινη λαίλαπα στην φωτιά της Εύβοιας, ήταν και η Ιερά Μονή της Παναγίας στο χωριό Μακρυμάλλης.

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, ο κίνδυνος απομακρύνθηκε από το μοναστήρι, το οποίο εκκενώθηκε όταν ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή.

Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους είχε απομακρυνθεί και η εικόνα της Παναγίας, η οποία βρέθηκε πριν από 500 χρόνια και είναι θαυματουργή.

Εύβοια: Επέστρεψε στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλης η εικόνα της Παναγίας

Σήμερα, που ο Χριστιανισμός γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, η εικόνα της Παναγίας επεστράφη στην Ιερά Μονή.

Η φωτογραφία της Παναγίας επιστρέφεται στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη στην Εύβοια / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Κατά την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς, οι μοναχοί την είχαν απομακρύνει, προκειμένου να την προστατέψουν. Μπορεί η φωτιά στην περιοχή να μην έχει σβήσει ακόμη, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, το μοναστήρι δεν διατρέχει πλέον κανέναν κίνδυνο.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας στην Εύβοια

Η Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου βρίσκεται 7 χλμ από τα Ψαχνά Ευβοίας, κοντά στον οικισμό της Μακρυμάλλης. Πρόκειται για γυναικεία μονή και είναι χτισμένη σε πλαγιά πευκόφυτου λόφου, σε υψόμετρο 290 μέτρων.
Η Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου στην Εύβοια / Φωτογραφία: EUROKINISSIΗ Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου στην Εύβοια / Φωτογραφία: EUROKINISSI
Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, αλλά και στις 23 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίσης γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, στις 7 Φεβρουαρίου. Πολύς κόσμος επισκέπτεται τη μονή για να προσκυνήσει την αγία κάρα του Αγίου Παρθενίου που φυλάσσεται στη μονή, ο οποίος θεωρείται θεραπευτής της «ανίατης ασθένειας».