Το “Africa” των Toto, καταγέλαστο κάποτε -όπως και γενικά το γκρουπ- από μερίδα του εναλλακτικού Τύπου η οποία δεν δικαιώθηκε από τον χρόνο, επέστρεψε δυναμικά τελευταία με διάφορους τρόπους, δείχνοντας πόσο άντεξε τελικά στο διάβα των δεκαετιών η επιτυχία αυτή του μακρινού 1982 (Η.Π.Α. #1, Βρετανία #3, Αυστραλία #5, Γαλλία #27, Καναδάς #1, Γερμανία #14).

Τώρα, το “Africa” ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα, αυτή τη φορά προς την απόλυτη διαχρονικότητα, καθώς ένα νέο, φιλόδοξο σχέδιο το θέλει να παίζεται σε λούπα κάπου στις ερήμους της νοτιοδυτικής Αφρικής για τα επόμενα …55 εκατομμύρια χρόνια!

Το σχέδιο ανήκει στον Max Siedentopf, έναν 27χρονο καλλιτέχνη από τη Ναμίμπια. Όπως δήλωσε στο BBC, «έψαχνα να βρω πώς θα προσφέρω στο τραγούδι τον υπέρτατο φόρο τιμής και την ίδια στιγμή να εμπλέξω σε αυτόν και την Αφρική».Τι έκανε λοιπόν;

Σε μια μυστική τοποθεσία στην παραλιακή έρημο Namib της χώρας του (η οποία απλώνεται για πάνω από 2.000 χιλιόμετρα, έχοντας συνολική έκταση 81.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), έστησε τη δική του εγκατάσταση, συνδέοντας 6 μεγάλα ηχεία σε έναν MP3 player, που περιέχει μόνο το “Africa”, σε ρύθμιση να παίζει στο repeat. Φρόντισε η λειτουργία του player να γίνεται με ηλιακά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, ώστε να μην υπάρξει καμία διακοπή, αλλά και να μη χρειάζεται να πηγαίνει κανείς εκεί για να διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία. Και στη συνέχεια τράβηξε απλά ένα βιντεάκι που δείχνει την εγκατάσταση (δείτε τη φωτογραφία), προ(σ)καλώντας όποιον fan των Toto επιθυμεί να ταξιδέψει στην έρημο αναζητώντας τον «θησαυρό».

«Τα κατασκεύασα όλα με τα πιο ανθεκτικά υλικά που βρήκα στην εποχή μας», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο BBC: «έχω υπολογίσει ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα για τα επόμενα 55.000.000 χρόνια, αν και πιστεύω ότι κάποια στιγμή η έρημος θα καταπιεί το έργο μου».

Το Africa έφερε πρόσφατα στην επικαιρότητα η διασκευή των Weezer

https://youtu.be/BmRovgZsvAQ