Επιφυλακτικοί δείχνουν οι δανειστές και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το προεκλογικό πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα, ενώ με εκνευρισμό αντιδρούν οι αγορές, στέλνοντας προς τα πάνω το spread των ελληνικών ομολόγων.

Η πιο χαρακτηριστική δήλωση ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις που δήλωσε ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», ενώ πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και αφήνοντας αιχμή για τα όσα ανακοινώθηκαν χθες στο Ζάππειο, ότι «θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους», πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους που ασχολούνται με την Ελλάδα,  δεν είχαν ενημερωθεί για το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα και μάλλον αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα.

Ο μόνος θεσμός που ίσως να γνώριζε κάτι νωρίτερα, πιθανώς να ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, εκπρόσωπος του οποίου είχε αναφέρει λίγο πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ είναι ξεκάθαρη».

Εκνευρισμός στις αγορές
Με εκνευρισμό φαίνεται να αντιδρούν την ίδια στιγμή οι αγορές στις προεκλογικές παροχές Τσίπρα και αυτό φαίνεται και στα spread των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, πού ύστερα από μία κάμψη πολλών εβδομάδων, πήραν πάλι την ανηφόρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα spread είναι η διαφορά του ελληνικού επιτοκίου των 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά, και είναι ο δείκτης που χρησιμοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές για να κρίνουν κατά πόσον είναι ελκυστικά για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα. Η με άλλα λόγια για να κρίνουν κατά πόσον συμφέρει η όχι, κατά πόσο είναι επισφαλές η όχι, να δανείσει κανείς την Ελλάδα.

Έτσι όπως προκύπτει από την ανάλυση της πορείας των spread τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι η δυσπιστία έναντι της Αθήνας, λόγω των προεκλογικών παροχών Τσίπρα, αυξάνεται. Και ότι κέρδισε η Ελλάδα με την έξοδο από το μνημόνιο και την έξοδο στις αγορές μπορεί να χαθεί σε λίγες ημέρες.

Σε σχέση με τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου , η διαφορά του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στις 350 μονάδες βάσης- όσο περίπου ήταν και στην αρχή της κρίσης το 2010- ενώ επί 4 εβδομάδες ήταν μεταξύ 325 και 332. Ήταν στις 346 μονάδες βάσης με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αρχές Μαρτίου 2019 και 290 μονάδες βάσης με την έκδοση του επταετούς, αρχές Φεβρουαρίου 2018.

Σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα, το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου καταγράφει άνοδο και ανεβαίνει στις 235 μονάδες βάσης, ενώ επί τέσσερις εβδομάδες ήταν στις 217 με 222 μονάδες βάσης.. Ήταν στις 215 μ.β. στις αρχές Μαρτίου 2019 και στις 190 μ.β. αρχές Φεβρουαρίου του 2018.