Αποκαθίσταται η ομαλότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, από τις 10 έως και τις 31 Αυγούστου, το ΕΓ/ΟΓ «Azores Express» θα εξυπηρετεί τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, εκτελώντας τα προγραμματισμένα δρομολόγια του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ», το οποίο προ τεσσάρων ημερών, παρουσίασε μηχανική βλάβη, δυσχεραίνοντας τη μετάβαση από και προς το ακριτικό νησί.

Να σημειωθεί πως αναστάτωση στους καταστηματάρχες, αλλά και τους κατοίκους της Σαμοθράκης είχε προκαλέσει η διακοπή της σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη εδώ και τρεις ημέρες, λόγω βλάβης στα δύο πλοία που εκτελούσαν το δρομολόγιο.

Ανταποκρίθηκε το υπουργείο στο αίτημα της Σαμοθράκης

«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ειδικότερα ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανταποκρίθηκε άμεσα, στο αίτημα δρομολόγησης νέου οχηματαγωγού-επιβατηγού πλοίου, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, μετά την ακινητοποίηση του “ΣΑΟΣ ΙΙ”, εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τον υπουργό για το μείζον πρόβλημα της εν λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ενώ για την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσής του επικοινώνησαν με τον κ. Πλακιωτάκη και οι βουλευτές του Νομού.

Την εξέλιξη ως προς την εξεύρεση λύσης, παρακολουθούσα μέσω της καθημερινής επικοινωνίας μου με τη γγ Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών και πρωτίστως της λήψης άμεσων πρωτοβουλιών από τον υπουργό, μετά τη διαπίστωση της ελλιπούς κάλυψης των συγκοινωνιακών αναγκών της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, είναι το γεγονός πως ήδη το εν λόγω πλοίο ταξιδεύει προς την Αλεξανδρούπολη», δηλώνει ο κ. Πέτροβιτς.

Το πλοίο Azores Express που αναλαμβάνει τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη

Το «AZORES EXPRESS» είναι χωρητικότητας 3.163 κόρων, αναπτύσσει ταχύτητα 19 ναυτικών μιλιών την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 655 επιβάτες και 260 επιβατικά αυτοκίνητα.

Τις εργασίες ανακαίνισης του πλοίου είχε αναλάβει τον περασμένο Απρίλιο ελληνική εταιρία, με έδρα την Πορτογαλία που δραστηριοποιείται στον χώρο, με συνεργασίες σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Κορέα. Πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρίες αποκατάστασης εσωτερικών χώρων πλοίων.

Το πλοίο Αζόρες Εξπρές μετασκευάστηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του περάματος και οι εργασίες του είχαν σκοπό να το αναβαθμίσουν σε ένα από τα ομορφότερα πλοία ακτοπλοϊκών γραμμών στην Ευρώπη. Το πλοίο εξαγοράστηκε το 2017, σύμφωνα με το Cyclades24, και από το περασμένο φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασής του.
Υποδοχή σε πλοίο της γραμμής -εργασίες ανακαίνισηςΕικόνες από το πλήρες ανακαινισμένο εσωτερικό του Αζόρες Εξπρές / Φωτογραφία: Cyclades24
Ρεσεψιόν πλοίου Αζόρες Εξπρές -εργασίες ανακαίνισηςΦουτουριστικές γραμμές στην υποδοχή του πλοίου, όπως έχει σχεδιαστεί από την ελληνική εταιρία / Φωτογραφία: Cycrades24