Το σπίτι μας είναι ο προσωπικός μας χώρος χαλάρωσης και ηρεμίας. Πόσες φορές όμως σου έχει συμβεί να έχεις καθαρίσει τα πάντα και να παραμένουν οι δυσάρεστες οσμές; Παρότι σε παρόμοιες καταστάσεις χρησιμοποιούσα αποσμητικό χώρου το πρόβλημα μου δεν λυνόταν. Έτσι ανέτρεξα σε παλιές συνταγές καθαριότητας για να απαλλαγώ από τις μυρωδιές στο σπίτι φυσικά.

Η αποτελεσματικότητα των φυσικών συνταγών είναι αξεπέραστη και δεν επιβαρύνει καθόλου την υγεία μας. Υπάρχουν φυσικά υλικά στο ντουλάπι μας που αποτελούν κρυμμένους θησαυρούς.

Μυρωδιές φαγητού ή τηγανιού

 

Αν δεν μπορείς να απαλλαγείς από την έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνουν τα τηγανίτα φαγητά σου προτείνω να δοκιμάσεις το εξής. Βάλε σε ένα ταψάκι φλούδες εσπεριδοειδών και πατάτας και τοποθέτησε τα στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθούν τα έλαια τους.

Στη συνέχεια σβήσε το φούρνο και άνοιξε την πόρτα ώστε να απελευθερωθούν οι μυρωδιές. Οι φλούδες της πατάτας έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις μυρωδιές ενώ παράλληλα τα εσπεριδοειδή προσφέρουν μυρωδιά φρεσκάδας. Αν στην κουζίνα μαγείρεψες κάτι που αφήνει έντονη μυρωδιά όπως π.χ. το κουνουπίδι βάλε σε ένα κατσαρολάκι 2 μέρη νερό και 1 μέρος ξυδί προσθέτοντας κανέλα ή γαρίφαλο. Άφησε το διάλυμα να βράσει για μερικά λεπτά και η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

Ψυγείο

Αν σας έχει συμβεί να μυρίζει το ψυγείο έντονα από κάποιο τρόφιμο η λύση βρίσκεται στον ελληνικό καφέ. Αν τοποθετήσουμε τον ταπεινό καφέ σε ένα ανοιχτό μπολ ή πιατάκι για μερικές μέρες θα απορροφήσει την ενοχλητική μυρωδιά. Οι παλιές νοικοκυρές βέβαια φρόντισαν να μας δώσουν και εναλλακτική. Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα με δυο κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι. Το τοποθετούμε στο ψυγείο και το αφήνουμε μερικές μέρες να δράσει.

Κλεισούρα στα ντουλάπια της κουζίνας

Συμβαίνει πολύ συχνά ειδικά σε παλιά ντουλάπια να έχουν μια βαριά μυρωδιά. Ειδικά σε εξοχικά σπίτια όπου η χρήση των ντουλαπιών δεν είναι συχνή το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί. Η λύση και πάλι πολύ απλή. Βράσε ένα ποτήρι φρέσκο γάλα και τοποθέτησε το στο πιο χαμηλό ράφι κλείνοντας καλά την πόρτα. Στη συνέχεια άφησε το γάλα να κρυώσει για κάποιες ώρες. Όταν ανοίξεις την πόρτα θα διαπιστώσεις ότι η μυρωδιά θα έχει εξαφανιστεί.

Νεροχύτης

 

Μου έχει τύχει να απορώ πως γίνεται όλη τη μέρα να πέφτει νερό και σαπούνι μέσα στο νεροχύτη και να συνεχίζει να έχει μια ενοχλητική μυρωδιά. Κατάφερα ωστόσο τελικά να εξαφανίσω τη μυρωδιά κάνοντας καλό και στην υγεία μου. Έφαγα ένα πορτοκάλι και τοποθέτησα τις φλούδες μέσα στο νεροχύτη. Έπειτα έβρασα μπόλικο νερό και το έριξα σιγά σιγά μέσα στο νεροχύτη. Το αποτέλεσμα ήταν μοσχοβολιστό.

 

Ο κάδος απορριμμάτων

 

Μα είναι φυσικό να πούμε ότι ο κάδος απορριμμάτων θα έχει κάποια μυρωδιά την οποία και θα πρέπει να ανεχτούμε. Αλλά ίσως να υπάρχει και άλλος τρόπος. Αν έχεις γάτα η λύση είναι ήδη μέσα στο σπίτι σου και αυτή είναι η άμμος. Αν όχι θα πρέπει να κάνεις τον κόπο και να προμηθευτείς. Το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει καθώς αν ρίξουμε λίγη άμμο μέσα στον κάδο μας, απορροφά όχι μόνο την υγρασία αλλά και όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Ντουλάπα

Δεν είναι κρίμα να βάζουμε τα καθαρά ρούχα μας στην ντουλάπα και να απορροφούν την μυρωδιά της χάνοντας την φρεσκάδα τους; Όπως και τα ντουλάπια της κουζίνας έτσι και οι παλιές ντουλάπες μπορεί να έχουν μια βαριά μυρωδιά. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο είναι να τοποθετήσουμε ένα κομμάτι λευκό σαπούνι στον πάτο της ντουλάπας ώστε να έχουμε πάντα την μυρωδιά και την αίσθηση της καθαριότητας.

Με τους παραπάνω άκρως φυσικούς τρόπους μπορείς να καταπολεμήσεις όλες τις μυρωδιές του σπιτιού χωρίς να επιβαρύνεις την ατμόσφαιρα με χημικές ουσίες. Κατά τη γνώμη μου και ύστερα από αρκετές δοκιμές οι συνταγές των παλιών είναι αξεπέραστες. Δοκίμασε τες και εσύ και θα αποζημιωθείς.